Suposant que el simbol de la rentadora fa 12 mm de fondaria i que en realitat la maquina fa 60cm, a quina escala s'ha dibuixat?

Respuestas

Respuesta dada por: bavidmac
0

Respuesta:

Sovint, les dimensions d'un objecte son massa grans o massa petites per poder ser dibuixades en un paper. En aquest cas cal reduir o ampliar el dibuix. Per fer-ho es dibuixa l'objecte a escala.

Una escala gràfica és la proporció que existeix entre les mides del dibuix d'un objecte i les que té o ha de tenir a la realitat.

L'escala ens indica, per tant, el nombre de vegades que el dibuix ha estat reduït o ampliat respecte a la realitat. Existeixen tres tipus d'escala: l'escala de reducció, l'escala natural i l'escala d'ampliació.

Escala de reducció

En l'escala de reducció, l'objecte es dibuixa més petit del que és o ha de ser a la realitat. És el tipus d'escala més habitual i s'aplica quan s'ha de dibuixar un edifici, una casa o qualsevol objecte de mides tan grans que no cap en un format de paper normalitzat.

L'escala de reducció sindica amb una fracció: en el numerador hi ha la unitat i en el denominador el nombre de vegades que s'ha reduït el dibuix. Exemple:

Aquesta escala significa que el dibuix es redueix 50 vegades respecte a la realitat o, el que és el mateix, que una unitat de longitud en el dibuix equival a 50 unitats de la realitat.

No es pot fer la reducció que es vulgui: cal seguir unes escales normalitzades. Les escales de reducció normalitzades mes usuals son les següents: 1/2, 1/5, 1/10, 1/20, 1/50, 1/100, 1/200, 1/500, 1/1 000

Escala natural

Quan un objecte es pot dibuixar tal com és sense necessitat d'ampliar-lo ni reduir-lo, diem que el dibuixem a escala natural. En el dibuix a escala natural una unitat de longitud equival a la mateixa unitat de longitud a la realitat. L'escala natural s'indica així:

Escala d’ampliació

Quan s'ha de dibuixar un objecte molt petit, com pot ser una peca de rellotge, cal dibuixar-lo més gran del que és o ha de ser. En aquest cas s'ha d'utilitzar una escala d'ampliació.

L'escala d'ampliació s'expressa al revés de la de reducció: el numerador de la fracció indica el nombre de vegades que s'ha ampliat el dibuix i el denominador, la unitat:

En aquest cas el dibuix ha estat ampliat 5 vegades respecte a la realitat o, el que és el mateix, una unitat de longitud del dibuix multiplicada per 5 equival a una unitat de la realitat.

RECORDA: REPRESENTACIÓ DE LES ESCALES

ESCALA DE REDUCCIÓ                 ESCALA D’AMPLIACIÓ

                                                                 ESCALA NATURAL

ESCALES APLICADES ALS MAPES

Aquesta escala representa, amb nombres, la proporció en què el mapa redueix les distàncies reals. Consta de dues parts, el numerador i el denominador, tots dos separats per dos punts, com s'aprecia en l'exemple:

Numerador : Denominador

           1 : 1500000

Així per exemple, una escala 1:1500000 expressa que una unitat de mesura de longitud qualsevol, mesura sobre el mapa, equival a 150000 vegades aquesta quantitat en la realitat, per exemple, 1cm en el mapa equival a 1500000 centímetres en la realitat.

És molt comú donar distàncies en el mapa en centímetres, però això no té molt sentit en el terreny, és per això que es requereix la conversió d'unitats en el denominador, per exemple, si es vol passar de cm a km, simplement, es divideix per 100000.

 

1 : 1500000 és equivalent a 1cm : 1500000cm  

 

En dividir el enominador entre 100000, es tindria: 1cm : 15km

 

En aquest moment, ja es té un factor de conversió per conèixer l'equivalent, en quilòmetres, d'una distància de mesura en el mapa, com per exemple:

Distància en el mapa: 8 cm        

La distància en el terreny serà de 120km  

EXEMPLE: 1:25000  

Preguntas similares