• Asignatura: Català
  • Autor: doelhessinihe
  • hace 4 años

Llegiu aquest conte: L’arbre i les verdures
Hi havia una vegada un preciós hort sobre el qual s'aixeca un frondós arbre. Tots dos donaven a aquell lloc un aspecte preciós i eren l’orgull del seu amo. El que no sabía ningú era que les verdures de l’hort i l’arbre es portaven fatal. Les verdures no suportaven que l’ombra de l’arbre els deixes la llum justa per créixer, i l’arbre estava fart que les verdures es beguessin gairebé tota l’aigua abans d’arribar-hi, deixant-li la justa per viure.

La situació va arribar a tal extrem, que les verdures es van aferrar i van decidir absorbir tota l’aigua per assecar l’arbre, llavors l’arbre va respondre deixant de donar ombra perquè el sol directe de tot el dia ressecara les fulles. En molt poc temps, les verdures estaven esquifides, i l’arbre comença a tenir les branques seques.
Cap d’ells comptava que el granger, veient que tota l’horta s’havia fet malbé, decidís deixar de regar. I llavors tant les verdures com l’arbre van saber el que era la set de veritat i estar destinats a assecar-se.
Allò no semblava tenir solució, però una de les verdures, un petit carbassó, va comprendre la situació i va decidir canviar-la. I tot i la poca aigua i la calor, va fer tot el que va poder per créixer, créixer i créixer... I va aconseguir fer-se tan gran, que el granger va tornar a regar l’hort, pensant en presentar aquell gran carbassó a algun concurs.
D’aquesta manera les verdures i l’arbre es van adonar que era millor ajudar-se que enfrontar-se, i que havien d’aprendre a viure amb el que els tocava, fent el millor possible.
Així que junts van decidir col·laborar amb l’ombra i l’aigua justa per donar les millors verdures, i el seu premi va venir després, ja que el granger va dedicar al seu hort i el seu arbre les millors atencions, regant i abonant-los millor que a cap altre


PREGUNTES

1. Per què no comparteixen l’aigua l’arbre i les verdures?



2. Com és que el carbassó es va fer tan gran?




3. De quina manera penses que van compartir l’aigua?




4. Són necessaris els adobs en els horts? Per què?




5. Expliqueu una situació on heu hagut de compartir alguna cosa?




6. És el mateix compartir que ser generós?




7. És bo dir als nens petits que no comparteix les coses que són seves?




8. Cal demanar permís per agafar alguna cosa que no és vostra? Per què?




9. S’han de respectar les coses que us deixen? Per què?



10. Què feu si algú no us deixa alguna cosa que li heu demanat?



11. Compartiu coses a Internet? Quines?




12. Compartir amb els demés proporciona benestar? Per què?

Respuestas

Respuesta dada por: elratero
2

Respuesta:

GRACIAS POR LOS PUNTOS :3

Preguntas similares