• Asignatura: Musica
  • Autor: bertapufo
  • hace 4 años

14. Saps qui era Pau Casals i com era el temps en què va viure?

Respuestas

Respuesta dada por: Anónimo
1

Respuesta:

va ser un dels músics espanyols més destacats de el segle XX. De pare català i mare nascuda dins d'una família de catalans indians a Puerto Rico, Casals és considerat un dels millors violoncel·listes de tots els temps.

Una de les seves composicions més cèlebres és el «Himne de les Nacions Unides», conegut com el «Himne de la Pau», compost mentre residia a Puerto Rico, i on residia altres espanyols renombrados internacionalment, com Juan Ramón Jiménez i Francisco Ayala. Magnífic director d'orquestra i notabilíssim compositor, Casals va ser sempre un artista completíssim, de fèrria disciplina i gran dedicació.

A més de destacar com a intèrpret, Casals també va ser reconegut pel seu activisme en la defensa de la pau, la democràcia, la llibertat i els drets humans, que li van valer prestigioses condecoracions com la Medalla de la Pau de l'ONU i ser nominat a el Premi Nobel de la Pau. Casals també va manifestar públicament la seva oposició a el règim franquista (vid. Cap. V de les seves memòries, dictades originàriament en francès a Albert E. Kahn i traduïdes a l'català com Joia i Tristor).

Pau Casals va morir el 22 d'octubre de 1973, a l'edat de noranta-sis anys, a San Juan (Puerto Rico), a conseqüència d'un atac a el cor. Va ser enterrat en el Cementiri Puerto Rico Memorial de Sant Joan. En aquesta localitat s'organitza l'actual Festival Casals de Puerto Rico i està ubicat el Museu Pau Casals.

El 9 de novembre de 1979, restablerta la democràcia a Espanya, les seves restes van ser traslladats a l'cementiri del Vendrell, la seva població natal, on actualment descansen.

Al centre del Vendrell se situa la Casa-Museu de Pau Casals, i al barri de Sant Salvador de la mateixa població, la seu de la Fundació Pau Casals, amb una altra casa-museu enfront d'un auditori batejat amb el seu nom, i amb un bust realitzat per l'escultor Josep Maria Subirachs.

Explicación:

Preguntas similares