• Asignatura: Filosofía
  • Autor: xenanaferreyrax
  • hace 8 años

que son ls generos literarios...?​

Respuestas

Respuesta dada por: danielacastrob
1

Respuesta:

son cosas que sirven pa la literatura

Explicación:

Respuesta dada por: elyounoussisore
0

Respuesta:

Aqui ienes un trabajo bien echo de la literatura donde explica todo

Explicación:

1.Què és la literatura?

La literatura és l’art que té com a finalitat l'expressió de la bellesa per mitjançant les paraules. Els textos literaris pretenen aconseguir aquesta bellesa  per mitjà del llenguatge. Aquests textos es poden expressar de manera diferent; són els anomenats gèneres literaris.

2. Què són els gèneres literaris?

El gènere  literari és  una categoria de composició  literària. La classificació de les obres literàries poden fer-se d'acord amb criteris semantics, sintàctics, fonològics, formals, contextuals o d'acord amb altres criteris. Les diferències entre els gèneres i les categories són flexibles, de vegades es troben dins de subgrups.

3. Quin son els tres gèneres literaris principals?

Els tres gèneres literaris principals són la narració, la poesia i el teatre. La narració: la narració és com explicar una història i els seus fets amb els fets i explicar-ho tu La poesia: la poesia és on l'autor/a expressa els seus sentiments escrivint un text amb paràgrafs i rimes estressant el que el/lla sent en aquells moments. El teatre: el teatre és escriure com un diàleg i aquest diàleg s-ho reparteixen entre diverses persones i representen aquest diàleg amb el sentiment que hi ha escrits al text representant que és veritat i sembli real l'escena.  

4. La narrativa de tradició oral

La narrativa de tradició oral La narrativa de tradició oral és una literatura popular, era com una tradició que els pares s-ho han d'explicar als seus fills. Abans la gent no sabia llegir ni escriure i ho havien de fer oralment, hi ha tres tipus que són el mite, la rondalla i la llegenda.  

 

4.1La Rondalla

Una rondalla és un relat breu que vol entretenir, emocionar, ensenyar i despertar la imaginació dels infants.  

Exemple:

El bou pensant, veient la gent

que tantes coses oferia

diu que volia fer un present

al dolç Infant de l’establia.

I quan minva una mica el fred

i l’Infantó ja no plorava,

sortir amb pas lent, dins l’aire net

sota la nit florida i blava.

Va caminant per fondes valls

i resseguia la carena

sentí el clarí de tots els galls,

però ja duu la rica ofrena.

Saltant de goig i braolant

el bou baixà de la muntanya

i s’oferia al dolç Infant

amb una estrella a cada banya.

4.2La llegenda

Una llegenda és una història feta normalment per persones anònimes. Las carasteristiques de les llegendes son:  La història de les llegendes sol transcórrer en un espai conegut i en una època concreta.Els temes de les llegendes són realitats històriques o monumentals molt valorades per la tradició de la gent: personatges heroics, símbols, noms, paisatges... Hi ha moltes llegendes però hi ha una que es de las mes important de Catalunya és Sant Jordi.

EXEMPLE:

Fa molt i molt de temps, el poble de Montblanc era devastat per un monstre ferotge i terrible, que podia caminar, volar i nedar, i tenia un alè tant pudent, que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire i produïa la mort a tots els qui el respiraven.

El monstre era l'estrall dels ramats i les persones, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Preocupats per la situació, els habitants de Montblanc van pensar en donar al drac, cada dia de menjar a una persona, per intentar calmar-lo. El problema, era trobar la persona que vulgues sacrificar-se cada dia per ser devorada pel drac.

4.3 El mite

Un mite és una història fictícia o mítica, o una narració d’una meravellosa criatura amb virtuts extraordinàries, accions trepidants i coses plenes d’amor i sensibilitat, que intenten fer una explicació irracional de la realitat.

Exemple:

En el mite del carro alat, que apareix en el diàleg de maduresa Fedre, Plató ens mostra la divisió de l'ànima en tres parts. Aquestes parts tenen un sentit simbòlic de funcions o principis d'acció, i són: la part racional, la funció de la qual és entendre; la part irascible, que representa la força de voluntat; la part concupiscible, causa dels desigs corporals. El carro alat simbolitza l'ànima, l'auriga o conductor la part racional, el cavall blanc la part irascible i el cavall negre la part concupiscible.

Preguntas similares